*

Martin-Éric Racine – Puheenvuoro Tosi quebecilainen pohtii tosissaan suomalaisuutta

Kumotaan HE 124/2017 vp — ns. työttömyysturvan aktiivimalli

Sikäli kun meillä on hallituksena sellaista väkeä joka ei osaa muuta kuin viedä köyhiltä heidän viimeisetkin rahansa itsestään riippumattomista syistä, laitoinkin kansalaisaloitteen vireille kumoamaan ns. työttömyysturvaan aktiivimallin.

Kannatusilmoitukset jätetään sähköisesti Kansalaisaloite -palvelussa.

PS: Te jotka olette sitä mieltä, että taidanpa olla laiska joka ei vaan halua tehdä töitä, lukekaa aikaisempia kirjoituksiani tässä Uudessa Suomessa ja pohtikaa, mahtaako olla rakenteissa paljonkin mätää, minkä tuloksena työtön lannistuu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Miksi? Eihän se ole vielä ollut toiminnassa sekuntiakaan.

Käyttäjän perkelix kuva
Martin-Éric Racine

Pitääkö tosiaan odota kunnes vahinko on ehtinyt tapahtua ennen kun ryhdytään hommiin?

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Ei pidä, siitä vaan kaikin mokomin.

Yritin hakea perusteita sille, miksi vaatia sellaisen työllisyyspolitiikkamallin kumoamista, joka ei ole vielä astunut voimaan. Tilanne on ollut pitkään lähes toivoton, sen myönnän. Jotain on pitänyt tehdä ja nyt on satuttu luomaan nk. aktiivimalli. (Niiden oli pakko tehdä jotain.)

Kaikki kiteytyy tuohon kuuluisaan 4,65 prossan leikkaukseen, joka siis realisoituu vain tiettyjen ehtojen vallitessa, eikä tule todennäköisesti koskemaan suurinta osaa työttömistä. Rahaan.

Vai siihen, mitä moraalia aktiivimalli edustaa?

Käyttäjän perkelix kuva
Martin-Éric Racine Vastaus kommenttiin #4

Lähinnä siksi, että nyky-Suomessa, presidentin allekirjoitus on vain muodollisuus. Käytännössä presidentti aina hyväksyy kaikki lait jotka tuodaan hänen allekirjoitettaviksi.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #5
Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ei tuosta nykyisen hallituksen aikana (kai/oletettavasti) hyötyä ole, mutta laitan oman nimeni mukaan kuitenkin. Ns. "aktiivimalli" pahentaa tilannetta ja kehoittaa lähinnä harmaaseen työhön, passivoitumiseen kokonaan eli esim. sossan asiakkaaksi jäämiseen (ja pois työnhausta), jne. jne. Tukeen tarvittavia/hyväksyttyjä töitä kun useinmiten vain ei ole olemassa... Monesta muusta vapaaehtois/talkoo/whatever -työstä tai opiskelusta taas saat karenssia eli kannattaa olla todella todella varovainen sen suhteen mitä tekee.

Ja tietenkin "aktivointimalli" pahentaa taas kaikkein heikoimmissa asemissa olevien asemaa tai ajaa ihmiset pois jopa töitä hakemasta eli sossan tuille tai pahempaa mikäli niitäkään (eli sossan tukia) osaa/pystyy/jne. hakemaan moninaisistakin syistä mm. mielenterveydelliset/häpeä/yms. syyt, jotka paskaakaan paina tämän hallituksen toimissa. Ja jos sitten ajaudut leipäjonoihin... niin ylläri-pylläri hallitus lakkautti nekin tuet kuten äsken, mutta niin vain monet turhat yritystuet ja ziljoona muuta turhaa tukea pyörivät voimassa.

Tämä tilanne on tilastoituna esim. sossan tukien alikäyttö, josta nyt vain yksi linkki vaikka lukuisia löytyy https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001038049.html ...............johtaen entistä suurempiin ongelmiin Suomen kansantaloudelle kuten myös uusi "aktiivimalli" aka Lindströmin malli tekee.. mies ajaa asiaa, josta jopa sanoo että se rankaisee työttömiä.. silti ajaa sitä (vittumainen arvaus pääosin ministerinpalkan takia kuten taisi olla syy loikkaukseenkin.. ei tuosta meinaan suomalaiset ainakaan hyödy keskimäärin). Saisivat hävetä, mutta eiväthän ne osaa/halua. Edelleen, harva jolla vielä menee hyvin tajuaa että tukien väärinkäyttö on todella paljon pienempi ongelma kuin tukien alikäyttö, josta ongelmat sen kuin kertautuvat vuosikausiksi eteenpäin paheten. Mutta eihän siihen voi yrittää puuttua, ehei...

Vitutus olisi muuten kova, mutta tähän on jo niin totuttu ja tätä on osattu siis myös odottaa. Ainakin tiedän kolme puoluetta, joita en tämän elämän aikana koskaan tule enää äänestämään. Eli kiitos hallitus edes siitä.

Käyttäjän TapioNippala kuva
Tapio Nippala

Perustuslain suhde aktiivimalliin on myös kyseenalainen.
Edelleen työsopimusten teko jane... tulee todella paljon erilaisia kysymyksiä sen suhteen miten työssäoloehto voi toteutua.

Lakiesityksessä (vireilletuloasiakirjassa) on myös esitetty tilastotietoa avoimista työpaikoista jota karkeasti arvioiden voisi luulla että esim. kymenlaaksossa avoimia työpaikkoja olisi lähemmäs 50 % suhteessa työttömiin mutta paikkakuntakohtaisia eroja niin paljon että ei päästä lähellekään näin korkeita lukuja. Pelkästään kouvolassa avoimia tyäpaikkoja on ollut muutaman sadan luokaa suhteessa 6000 työttömään... Vaikea käsittää minne näin suuri työttömien joukko sijoittuisi työmarkkinoille työsopimuksia tehden ? En usko että missään olisi määritelty ilman työsopimuksia tehtäväsästä " aktiviteetista" kun ei sitten tiedetä edes sitä mitä on " jotain " tekemistä ilman työsopimuksia... missä ihmeessä muka olisi sellaisia työpaikkoja jossa ihmiset olisivat minimissään 18 h tarkasteluperiodialla eli sitten jotakuinkin 65 päivän mittaan rysähtäisi valtava työttömien työnhakurumba jossa pitäisi voida jotenkin todistaa se että työtä on haettu mutta ei sitten saatu. Tietääkö kukaan millaisilla resurseilla tai riittääkö kekenkään aika läpikäymään parin kuukauden aikana tuhansien työnhakijoiden työnhakutietoja ??
Tästäkin minulla on kokemustietoa mm. työnosoitusten muodossa jossa sitten tultiin siihen että työnhaku piti todentaa, todistaa jos ei tullut päässyksi töihin jossa on jo ollut ongelmia sen suhteen että työnantajat eivät ota edes siivoamaan ketään töihin jos ei ole alan työkokemusta tai koulutusta. Näin ollen työhnausta on jo ennenkin tullut eleen omaista ja muotoseikkoja täyttävää mutta ei aitoa työnhakua jossa oikeasti olisi ollut mitään mahdollisuutta päästä töihin.
Työvoimaviranomaisilla on ollut enemmän aikaa käsitellä työnhakua tai resursseja. Nyt tilanne on se että sekä työttömiä on enemmän kuin ennen ,työpaikkoja vähemmän ja työvoimatoimistoilla vähemmän resursseja tyollistää työttömiä joten näyttää olenvan vaarana että työttömiä tippuu sitten kuin torakoita alennetulle työttömyyskorvaukselle sen takia että ei voi toteuttaa työssäoloehtoa. Ei kai tönhakijalta vaadita todistusta kaikista vapaisa työpaikoista joita on tarjolla varsinkaan jos ei ole alan koulutusta , työkokemusta ??

Vaikka toimeentulo turvattaisiin niin toimeentulotuki on ollut alemmalla tasolla kuin työttömyyskorvaukset jolloin yhden karenssin omaisen päivän lisäksi toimeentulo heikentyisi kuukausitasolla kymmeniä euroja.
Toimeentulotuki ei yksin kompensoi karenssipäiväksi kutsuttua alennettua työttömyyskorvausta.
Näin ollen näyttää todellakin sille että on kuin hyväksyttäisiin se että työtön ei voi saada työtä mutta sitten rangaistaisiin siitä että ei voi työtä tai " jotain toimintaa" saada."Nyt ehdotetussa muutoksessa ei ole kyse työttömyysetuuden epäämisestä, sanktiosta, vaan sen määrää koskevasta kaavamaisesta lasku-säännöksestä, jonka vaikutus on merkittävästi vähäisempi kuin etuuden täyden epäämisen"
Mutta silti rangaistaan että työtön ei voi estää tätä lasku-säännöstä ?!?!? Siis aivan epistä ....
Ovatko kansanedustajat tajuneet tätä lasku-säännöstä ????????????

Siis on kuin mikään ei perimältään muuttuisi työnhaussa kuin se että työnhakua päivitettäisiin usemammin jossa sitten alennetaan työttömyyskorvauskia . Eräänlainen arvan omainen työttömyyskorvausten tasolasku.

Se että SAK jätettiin paitsioon tämän lain suhteen tai että tuoreeltaan ammattiliitoista on tullut palautetta jonka mukaan kiky sopimuksia oltaisiin nyt rikottu koskemalla työttömyyskorvauksiin vaikka toisin luvattiin.
Uhkana on kovat vastatoimet jotka voivat näkyä lakkoina, mielenosoituksina tai jopa kunta-alan kapinana siksi että sopimuksellisuutta poljetaan yksipuolisilla julistuksilla jossa eduskunnassa äänestämisellä voitiin ohittaa työehtosopimusneuvottelut johin työttömyysturva kuuluu sikti että sitten jos ihmisi halutaan aktivoida pitäisi olla jonkinlaiset yhteiset pelisäännöt siitä millaisilla työsopimuksilla töitä tehdään.
Jos työsopimuksilla ei ole lain voimaa ei kukaan itseään kunnioittava työtön voi laittaa nimeään sellaiseen paperiin !

Lohdutuksen sanoina voidaan kai sanoa että kekenkään ei tarvitse pelätä toimeentulonsa menettämistä vaan yrittää sopeutua eräänlaiseen piiloveroon jossa ilmeisesti enemmistö työttömistä joutuu tyytymään alennettuun työttömyyskorvaukseen. Helpoimmin se tapahtuu kai niillä työttömillä jotka tätä mallia eivät hyväksy mutta muille se voi olla vaikeampaa useista syistä...
Sitäkin suurempi kysymys on se kuinka käytänössä jo entuudestaan ruuhkautunut työnhaku voidaan pitään tämän nykyisenkään lainsäädänön puitteissa lainvoimaisena ?

Mitä iloa koko lakiuudistu näin epäselvänä tuotiin juuri ennen Joulua esiin madaltaen työttömien mielen kuin ei jo muutenkin olisi ollut tarpeeksi vaikeaa ? Miksi mitään helpompia tapoja työllistää ihmisiä ei olla viety eteenpäin, kuunneltu työttömiä vaan lähdetty sotkemaan koko työnhakua tavalla joka hakee vertaistaan historiasta. Meillä voi mennä seuraavat kaksi vuotta pelkkien työnhakuun liittyvien ongelmia perissa tavalla joka sitten vedetään pois kun SAK pääsee reagoimaan tähän fiaskoon. Oikeudenmukaista tälläinen lainsäätäminen ei kuitenkaan ole.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Allekirjoitin ja jaoin linkin Facebookiin.

Käyttäjän TapioNippala kuva
Tapio Nippala

Niin...samaan tapaan voisi sitten ajatella että kansalaisaloitteen tekemisessä ei tarvittaisi mitään perusteita kun se näyttää olevan maan tapa. Riittää että asia saataisiin nostettua uudelleen eduskunnassa esiin.

Pelkän lakiesityksen suhteen voi kai sanoa että se oli liikaa hallituksen esityksen kaltainen josta tuli sitten hallitus- oppositio kysymys kun kansanedustajien olisi pitänyt äänestää enemmän asiasta. Laki näyttää jokatapauksessa huonolle ja kun kiky sopimusta on rikottu ei voida hyväksyä tälläisitä lakia kuin se olisi irti työehtospimusneuvotteluista.
En usko että oikein kukaan hyväksyy lopulta sellaista yhteiskuntaa jossa työn tekminen olisi jotenkin villiä.

Eduskuntaa on nykyään kutsuttu luokattoman huonoksi jossa tulee esille kansnaedustajien kokemattomuus ja osaamattomuus hyvin esille.

Työttömyysturvan uudistus on vain yksi surullinen esimerkki huonosta hallinnoinnista jossa on kuin jatkuvasti jouduttasiin riitelemään sopimisen sijaan. Ei jää paljon vaihtoehtoja.

Aivan kuin Suomea ei osattaisi johtaa kunnolla. Poukkoilevaa , repivää ja niin huonona lainsäätämistä että jatkuvasti joudutaan vetämään jonkinlaisina raakileina tulleita lakiesityksiä takaisin jossa sote luultavasti Suomenennätysluokkaa toimimattomien lakialotteiden muodossa.

Ihme ruudinkeksijöitä kun pyöräkin jo jo keksitty. Halutaan tehdä samoja jo tehtyjä asioita eritavoin mutta huonommin, käsittämätöntä.

Käyttäjän TiinaArlin kuva
Tiina Arlin

Sosiaalisesta mediasta on saanut lukea monenmoisia kommentteja ns aktiivimallista.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotV...

Tuntuu etteivät ihmiset todellakaan tiedä mistä on kyse. Moni ihmettelee mitä pahaa aktivoinnissa on ja miksi työttömät eivät muka aio osallistua niihin vaadittaviin toimiin.

Aio osallistua?! Kuinka pihalla monet ovatkaan?! Kaikki työttömät EIVÄT tule saamaan haluistaan huolimatta työpaikkaa tai koulutuspaikkaa tai mitään muutakaan paikkaa joka estäisi päivärahan tippumisen.
Siitä on kyse.

Työtön EI saa valita ITSE mitä tekee.

Joku muu päättää pääseekö työtön johonkin työhön, koulutukseen tai tms toimintaan vai ei.
Ja KUN EI pääse vaikka haluaisi, työttömältä se raha viedään, ei siltä kielteisen-päätöksen tehneeltä.

http://www.te-palvelut.fi/te/fi/nain_asioit_kanssa...

Jokainen joka ei halua työttömiä kohdeltavan kuin he eivät olisi ihmisiä, joita koskee Suomen perustuslaki, ihmisoikeussopimukset ja muut kansainväliset sopimukset, käy nyt laittamassa nimensä tuohon aloitteeseen.

Suosittelen myös heitä, jotka ovat vielä (toistaiseksi!) töissä allekirjoittamaan tuon aloitteen.

Lopputili voi tulla ja tuleekin usein yllättäen ja siinähän sitä sit on ihmettelemistä oman aktivointinsa kanssa!

Heikompien sortamisen on loputtava!

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

En tant que citoyen, je vous remercie pour les activités exemplaires.
Kansalaisena kiitän sinua esimerkillisestä toiminnastasi.

Jouni Suonsivu, allekirjoitus 11287

Matti Virtanen

Kiitos aloitteesta. Loppu kyykytykselle.

Toimituksen poiminnat